Talno ogrevanje

Radiatorsko ogrevanje

Sistemi ogrevanja

Instalacijski sistemi

Sanitarna voda

Pogosta vprašanja o talnem ogrevanju

Kako deluje talno ogrevanje? Pri talnem ogrevanju se topla voda pretaka po ceveh položenih v talno konstrukcijo. Celotna tla se segrejejo in počasi oddajajo toploto v prostor.

Je talno ogrevanje drago? Sama investicija je pri talnem ogrevanju sicer nekoliko višja kot pri radiatorskem, vendar se le ta kmalu poplača, saj so obratovalni stroški pri talnem ogrevanju zaradi manjše porabe energije nižji tudi za več kot 20%. Prav tako praktično ni vzdrževalnih stroškov.

Kakšen način kurjave se lahko uporablja? Pri talnem ogrevanju se lahko uporabljajo prav vse vrste goriv (olje, plin, drva, biomasa, elektrika). Zaradi nizke temperature vode je talno ogrevanje idealno za izkoriščanje obnovljivih virov (toplotne črpalke, sončna energija, geotermalna energija...)

Kaj, če pušča? Talno ogrevanje ne sme puščati. Pri Uponor sistemih talnega ogrevanje ni spojev v tleh. Zanka v tleh poteka neprekinjeno in se začne in zaključi na razdelilcu. Po montaži talnega ogrevanje se celotni sistem preveri s tlačnim preizkusom in šele nato zalije z estrihom oz. zapre. Vsak meter Uponor PE-Xa cevi mora že med proizvodnjo prestati številne kontrole kakovosti. Cevi so fleksibilne in imajo odlično odpornost na abrazijo, korozijo, visoke temperature in pritisk. Življenjska doba cevi je tako 100 in več let.

Če se cev iz kakršnihkoli razlogov poškoduje (vrtanje v tla ipd.), ni potrebno zamenjati celotne zanke, ampak se na poškodovanem mestu odstrani talne obloge in estrih ter vstaviti cevno spojko.

Kako je z vzdrževanjem? Talno ogrevanje ne potrebuje praktično nobenega vzdrževanja.

Je talno ogrevanje možno regulirati? Seveda! Vsaka soba ima svoj ogrevalni krog. Vsaka soba ima tudi svoj sobni termostat, ki je povezan s termostatsko glavo na razdelilcu, kar omogoča različno temperaturo v posameznih prostorih. Vgraditi je možno tudi pametno računalniško vodeno hišno centralo, ki vzdržuje temperaturo v prostorih glede na zunanje vremenske pogoje. Ko je sistem regulacije talnega ogrevanja enkrat nastavljen, lahko na talno ogrevanje enostavno pozabite. Temperatura v prostoru bo vedno idealna.

Ali bo talno ogrevanje škodilo parketu? Ne. Pri talnem ogrevanju je mogoče uporabiti prav vse vrste talnih oblog, upoštevati je potrebno le morebitna navodila proizvajalcev. Tudi preproge niso problem.

Je talno ogrevanje mogoče vgraditi v obstoječem objektu? Uponor izdeluje med drugim tudi posebni nizko profilni sistemi talnega ogrevanja - visok le nekaj centimetrov, ki je namenjen prav temu.

STRAN

Credits

   Deep design ©2009

www.potopi.si