Talno ogrevanje

Radiatorsko ogrevanje

Sistemi ogrevanja

Instalacijski sistemi

Sanitarna voda

INFORMACIJE
 
Polaganje talnega ogrevanja

Polaganje cevi za talno ogrevanje na sistemsko ploščo
Sistem Uponor Tecto 17

 

Toplotna črpalka in talno ogrevanje sta resnično nerazdružljiv par!

Toplota je v tleh

Talno ogrevanje

Talno ogrevanje so poznali že stari Rimljani pred več kot 2000 leti. Res je, da se je njihov sistem talnega ogrevanja močno razlikoval od sodobnih sistemov, vendar osnovna ideja ostaja enaka - ta pa je: ogreti tla na temperaturo nekoliko višjo od sobne. Tako postane grelno telo celotna površina tal.

Kako deluje talno ogrevanje?

Pri Uponor sistemih talnega ogrevanja se topla voda pretaka po krožnih zankah iz PE-Xa cevi, ki so položene v talno konstrukcijo. Zaradi dobrega termičnega stika se toplota iz cevi prenaša v tla, ki postanejo grelno telo po celotni svoji površini. Temperatura tal je le nekoliko višja od okolice in je običajno od 22°C do največ 25°C. Toplota se od tal v prostor širi enakomerno, kar nam daje prijeten občutek ugodja.

Primernost

Talno ogrevanje je primerno za novogradnje kot tudi adaptacijo obstoječih objektov. Ni ga objekta, kjer ne bi mogli uporabiti talnega ogrevanja. Skupaj s talnim ogrevanjem je mogoče uporabiti prav vse vrste talnih oblog - tudi hladne materiale kot so kamen, marmor, keramiko, opeko in druge, kar lahko še dodatno popestri prostor.

Stroški in vzdrževanje

Nekoliko višja začetna investicija je glede na prednosti, ki jih nudi talno ogrevanje, upravičena in se zaradi velikih prihrankov energije hitro povrne. Letno lahko prihranite tudi do 25% stroškov za gorivo, v kombinaciji z obnovljivimi viri energije pa je lahko prihranek še večji. S talnim ogrevanjem praktično ni vzdrževalnih stroškov. Predvidena življenjska doba radiatorjev je okrog dvajset let, na talno ogrevanje pa lahko enostavno pozabimo. Pričakovana življenjska doba Uponor talnega ogrevanje je 100 let in več.

Energija in učinkovitost

Vodo v ceveh je mogoče segrevati na različne načine. Pri tem niti ni tako pomembno ali je voda ogrevana na elektriko, trda goriva, olje, plin ali na kakšen drugačen način, pomembno je, da s talnim ogrevanjem (zaradi nizke temperature vode v ceveh) prihranite energijo. Talno ogrevanje nam nudi enak občutek toplote kot radiatorsko ogrevanje že pri 2°C nižji temperaturi v prostoru. Zaradi manjše porabe energije, je talno ogrevanje tudi bolj prijazno do okolja.

STRAN

Credits

   Deep design ©2009

www.potopi.si