Talno ogrevanje

Radiatorsko ogrevanje

Sistemi ogrevanja

Instalacijski sistemi

Sanitarna voda

 
Polaganje talnega ogrevanja na sistemske plošče

Polaganje cevi za talno ogrevanje na sistemsko ploščo
Sistem Uponor Tecto 14

 
Polaganje na mrežo

Polaganje cevi za talno ogrevanje na plastificirana mrežo
Sistem classic 17

Montaža talnega ogrevanja

Pred montažo talnega ogrevanja je potrebno imeti projekte z natančnimi izračuni, saj je le tako mogoče zagotoviti optimalno izvedbo in obratovanje sistema talnega ogrevanjaMontaža talnega ogrevanja1. Estrih predpisane debeline
2. Cev Uponor PE-Xa zamrežena po postopku Engel pritrjene na mrežo
3. Polietilenska folija in plastificirana mreža
4. Predpisana izolacija ustrezne debeline
5. Izravnalna masa
6. Betonska tla
.

1. Vgradnja razdelilne omare

Običajno se razdelilna omarica vgradi v steno že pred montažo cevi talnega ogrevanja - vedeti je treba le dimenzije, da bo omara odgovarjala velikosti razdelilca in morebitne regulacije (vgradijo se tudi razdelilci). Seveda pa se lahko razdelilna omara vgradi tudi ob montaži razvoda.

2. Polaganje izolacije

Če je betonska plošča zelo hrapava, jo je dobro izravnati z izravnalno maso. Pred začetkom polaganja izolacije je tla potrebno dobro očistitiMontaža talnega ogrevanja (pomesti). Ob stenah prostora se namesti negorljivi izolacijski trakMontaža talnega ogrevanja ustrezne višine. Ko je trak položen se lahko začne s polaganjem izolacijeMontaža talnega ogrevanja ustrezne debeline. Izolacijo je priporočljivo polagati v dveh plasteh tako, da se stiki prekrivajo (zaradi boljše izolativnosti). Na položeno izolacijo ustrezne kvalitete in debeline se položi še polietilenska folijaMontaža talnega ogrevanja. Tudi folija se polaga tako, da se stiki prekrivajo za vsaj 8 cm. Montaža talnega ogrevanja

3. Polaganje sistemskih plošč ali mreže

Obstaja več načinov polaganja cevi za talno ogrevanje. Najbolj razširjena sta polaganje na plastificirano mrežoMontaža talnega ogrevanja in na izolacijske sistemske ploščeMontaža talnega ogrevanja . Na predhodno položeno izolacijo se položi plastificirano mreža z ustreznim rastrom ali sistemska plošča ustrezne debeline. V primeru polaganja na mrežo, se namestijo še posebne pritrjevalne objemkeMontaža talnega ogrevanja. Sedaj je vse pripravljeno za začetek polaganja cevi.

4. Polaganje cevi

Če v omarico še niste namestili razdelilca, je sedaj pravi čas za to. Cevi je potrebno začeti vleči od razdelilne omarice, kjer se priključite na ustrezni ogrevalni krog razdelilca. Cev je potrebno polagati v spiraliMontaža talnega ogrevanja - zvija se od stene proti središču z razmakom, ki je 2x večji od predpisanega. Na sredini prostora se je treba obrniti in cev zvijati v kontra smeri, saj je drugi konec cevi potrebno pripeljati nazaj do razdelilca (zato je potreben dvojni razmak). Največji dovoljeni polmer loka je 85 mm. Pri nizkih temperaturah se zaradi lažjega ukrivljanja lahko cev segreje s fenomMontaža talnega ogrevanja (max. na 136°C). Če je cev prekratka (uporabljen je bi ostanek cevi od prejšnje zanke), je potrebno cevi spojiti s cevno spojko. Največja dovoljena dolžina posamezne zanke je cca. 150m.

5. Prekrivanje z estrihom

Ko so cevi priključene na razdelilce in je sistem napolnjen, je potrebno narediti še tlačni preizkus, kjer se preveri, da sistem tesni. V estrih pripravljen za prekrivanje je potrebno vmešati plastifikator. S tem je zagotovljena ustrezna elastičnost estriha. Ker se tla zaradi temperaturnih sprememb raztezajo, je potrebno na prelomnicah v estrih vgraditi gibljive fugeMontaža talnega ogrevanja. S tem se prepreči, da bi pod razpokal. Na vseh prehodih se mora cev zaščiti z delitacijo. Ko je vse pripravljeno, se cevi prekrijejo z estrihom predpisane debeline. Med prekrivanjem z estrihom, mora celotni sistem biti napolnjen na delovni tlak.

STRAN

Credits

   Deep design ©2009

www.potopi.si