Talno ogrevanje

Radiatorsko ogrevanje

Sistemi ogrevanja

Instalacijski sistemi

Sanitarna voda

Prednosti talnega ogrevanja

Talno ogrevanje je nevidno. Še najbolj vidna stvar pri talnem ogrevanja je, da ni radiatorjev, ki zavzemajo uporabni prostor in ne redko kdaj podobo prostora celo kazijo. Ker ni radiatorjev, imate pri razporejanju pohištva v prostoru bolj proste roke, hkrati pa ni nobenih vročih predmetov in ostrih kovinskih robov, kjer lahko otroci staknejo poškodbe. Pod radiatorji in med režami samih radiatorjev se običajno nabira največ nesnage, ki jo je zaradi oteženega dostopa težko odstraniti. Ker je pri talnem ogrevanju čiščenje prostorov lažje, je manj škodljivih bakterij in življenjski prostor je bolj zdrav in varen.

Kot grelno telo služi celotna površina tal, tako da je prenos toplote v prostor bolj enakomeren, kar poveča občutek ugodja. Zaradi vedno prijetnega občutka toplote in popolnoma neslišnega delovanja, ne boste nikdar vedeli, kdaj je talno gretje vključeno in kdaj ni.

Kroženje zraka pri radiatorskem ogrevanju

1. RADIATORSKO OGREVANJE

 

Radiatorji oddajajo 90% svoje toplotne energije v zrak, kar pomeni, da je zrak pri tleh zelo hladen, pri glavi pa vroč. Prav tako je toplota po prostoru razporejena neenakomerno (prihaja do toplih in hladnih mest). Takšna toplotna slika na človeka ne vpliva najbolj ugodno.

Enakomerni prenos toplote pti talnem ogrevanju

2. TALNO OGREVANJE

 

Pri talnem ogrevanju so vir toplote celotna tla. Temperatura v prostoru je razporejena zelo enakomerno, kar daje človeku občutek topline že pri nižjih temperaturah, kot pri visokotemperaturnem ogrevanju. Talno ogrevanje je najbolj zdrav način ogrevanja.

Toplotni profil talnega ogrevanja je skoraj idealen. Talno ogrevanje je primerno tudi za objekte z visokim stropom, saj ostaja toplota pri tleh, kjer jo potrebujemo, in ne pri stropu, kot pri radiatorskem ogrevanju. Zaradi tega dosežemo enak učinek že z 2°C nižjo temperaturo v prostoru. Nižja sobna temperatura pomeni prihranek energije. Poraba energije bo vsaj vsaj za 15% manjša kot pri radiatorskem ogrevanju. Z uporabo Uponor regulacijskih sistemov pa je poraba energije še manjša. Talno ogrevanje je zaradi manjše porabe tudi bolj okolju prijazno.

STRAN

Credits

   Deep design ©2009

www.potopi.si