Talno ogrevanje

Radiatorsko ogrevanje

Sistemi ogrevanja

Instalacijski sistemi

Sanitarna voda

 
Uponor Q&E sistem razvodov tople in hladne vode

Quick&Easy sistem instalacijskega razvoda tople in hladne vode

 

Hitro, preprosto, tesno in neuničljivo.

Quick&Easy spajanje

Uponorjeve PE-Xa cevi imajo številne izjemne lastnosti. Ena od njih je tudi spominski efekt, kar pomeni, da se cev po raztezanju ali krivljenju povrne v prvotni položaj. Quick&Easy sistem spajanja izkorišča prav to lastnost. Montaža je tako izredno enostavna in hitra. Za vsak spoj je potrebnih le 25 sekund.

 

Uponor Quick & Easy sistem spajanja
Uponor Quick & Easy sistem spajanja
Uponor Quick & Easy sistem spajanja

Kako poteka spajanje?

Z Uponor škarjami za rezanje cevi, cev odrežemo na primerni dolžini. Paziti moramo, da cev odrežemo pravokotno in, da je Na odrezani konec cevi nato nataknemo posebni varnostni Uponor Q&E PE-Xa obroček ustrezne dimenzije tako, da le ta gleda približno 1mm preko roba cevi. Pri večjih dimenzijah cevi lahko obroček gleda preko cevi tudi nekoliko več. Sedaj se obroček trdno ujema s cevjo.

Ko je obroček pravilno nataknjen na cev, moramo cev razširiti. Za to opravilo uporabimo Uponor Q&E ročno ali baterijsko orodje. Raztezna glava na sprednjem koncu orodja mora ustrezati dimenzijam in tipu cevi. Če uporabljamo ročno orodje, le tega popolnoma razpremo, potisnemo glavo čim globlje v cev in počasi zapremo. V tem položaju počakamo 2-3 sekunde. Nato orodje razpremo toliko, da cev popusti, ga obrnemo za maksimalno 45° in takoj potisnemo nazaj čim globlje v cev. Ponovno počasi zapremo in zadržimo 2-3 sekunde. Postopek nekajkrat ponovimo, da je cev toliko razširjena, da je mogoče raztezno glavo brez težav potisniti v cev do samega omejevala na glavi. Cev je sedaj dovolj razširjena.
Če uporabljamo baterijsko orodje, je postopek enak. Glavo koliko se da potisnemo v cev, pritisnemo gumb in ga držimo, dokler se glava sama ne zapre. Orodje obrnemo za maksimalno 45° in postopek ponovimo. Ko lahko glavo brez težav potisnemo v cev do omejevala, je cev dovolj razširjena.

Ko je cev dovolj razširjena jo čim hitreje potisnemo na fiting do omejevala distance. Cev nato držimo nekaj sekund, da se ta skrči in trdno oprime fitinga. Čas krčenja je odvisen od dimenzije cevi in kako zelo smo cev razširili. Med cevjo in fitingom ne sme ostati nobena špranja.

 

Z malo prakse tako celoten postopek spajanja traja le 25 sekund. Spoji narejeni s Quick&Easy postopkom so tesni in trajni.

STRAN

Credits

   Deep design ©2009

www.potopi.si