Talno ogrevanje

Radiatorsko ogrevanje

Sistemi ogrevanja

Instalacijski sistemi

Sanitarna voda

Primeri razvoda sanitarne vode

Razvod hladne in tople sanitarne vode je možno rešiti na več načinov, ki imajo vsak svoje prednosti in slabosti na katere je potrebno biti pozoren.

 

 

Prikaz vodovodne instalacije s T-kosi

1. Razvod sanitarne vode s T-kosi

Tak način imenujemo tudi tradicionalni način razvoda sanitarne vode oz. "te" razvod. Prednost takega sistema je v tem, da potrebujemo manj cevi kot pri sistemu razvoda z razdelilci in je tako izvedba cenejša. Sistem razvoda sanitarne vode s T-kosi pa ima tudi nekatere slabosti na katere je potrebno računati. Potrebnih je več spojev, ki so običajno skriti v tleh ali stenah. Prihaja tudi do nihanja temperature in tlaka vode, ker je na eno cev vezanih več porabnikov. Glede na število porabnikov, je potrebno premišljeno izračunati dimenzije cevi, kar je za projektante strojnih instalacij bolj zahtevno.

Tak sistem je bolj primeren za instalacije, kjer uporabljamo tradicionalne materiale, kot so cevi in fitingi iz bakra, kjer cena cevi in fitingov bistveno vpliva na celotno investicijo. Tak sistem je možno uporabiti v manjših etažnih stanovanjih ali poslovnih prostorih, kjer imamo majhno število vodnih priključkov.

STRAN

Credits

   Deep design ©2009

www.potopi.si