Talno ogrevanje

Radiatorsko ogrevanje

Sistemi ogrevanja

Instalacijski sistemi

Sanitarna voda

 
Prikaz instalacijskega razvoda

Prikaz instalacijskega razvoda

 

Vsak lahko najde rešitev, ki bo ustrezala njegovim ogrevalnim potrebam in željam.

Primeri radiatorskega razvoda

Uponor Quick & Easy sistem spajanja
Uponor Quick & Easy sistem spajanja

3. Kombinirani Dvocevni radiatorski razvod

V primeru kombiniranega razvoda se uporabijo Q&E T-kosi in razdelilec. Če grelna moč na posamezni zanki ni prevelika, se lahko uporabijo Uponor PE-Xa cevi dimenzije 16 mm. Tak sistem se uporablja povsod, kjer želite ogrevalne veje ločiti zaradi več lastnikov oz. zaradi dodatne regulacije. Najpogosteje se tak sistem uporablja v večstanovanjskih objektih, kjer ima vsaka etaža skupni razdelilec, za vsako stanovanje pa se uporabi svoja veja. Če v vsako vejo vgradite še dodatni ventil in toplotni števec, imate nad vsakim stanovanjem popolni nadzor. Ogrevalne veje so tako ločene med seboj. Ker je razdelilec s vso pripadajočo opremo vgrajen v razdelilno omarico, imate nad sistemom centralni nadzor. Slabost tega sistema je nekoliko višja cena.

 

4. Linearni Dvocevni radiatorski razvod

V primeru linearnega razvoda sam razdelilec ni potreben, saj je razvod narejen s pomočjo T-kosov. Potrebno je uporabiti Uponor PE-Xa cevi dimenzije 20 mm. Tak sistem se v praksi uporablja predvsem za manjša stanovanja ali poslovne prostore, kjer nista potrebni dodatna regulacija in centralni nadzor. Ta sistem je najcenejši od vseh. Regulirati je mogoče celo vejo. V posameznih prostorih se temperatura regulira s pomočjo termostatskih ventilov na radiatorjih. Tak sistem se uporablja tudi v več stanovanjskih objektih, kjer je na hodniku glavni razdelilec, vsako stanovanje pa ima svojo vejo. Celotni sistem se da regulirati in zapreti, če na skupnem razdelilcu vgradite še ustrezno regulacijo in ventile.

 

Za etažna stanovanja in poslovne objekte se najpogosteje uporablja kombinirani sistem, ki je opisan pod točko 3, saj omogoča centralni nadzor in regulacijo posameznih vej.
Za enostanovanjske hiše, posamezna stanovanja, vikende in druge manjše enolastniške objekte, ki imajo svojo etažno peč (plinski grelnik), pa se zaradi nizke cene in enostavne izvedbe največkrat uporablja linearni sistem - lahko pa tudi sistem s T-kosi v kombinaciji z linearnim.

STRAN

Credits

   Deep design ©2009

www.potopi.si