Talno ogrevanje

Radiatorsko ogrevanje

Sistemi ogrevanja

Instalacijski sistemi

Sanitarna voda

 
Uponor PE-Xa

Prikaz instalacijskega razvoda

 

Vsak lahko najde rešitev, ki bo ustrezala njegovim ogrevalnim potrebam in željam.

Primeri radiatorskega razvoda

V praksi so možni štirje scenariji radiatorskega razvoda. Ta primer je narejen za manjše dvosobno stanovanje, ki ima 6 radiatorjev. Dovod iz skupne kotlovnice je po vertikali. Predvideli smo radiatorje s sredinskim priklopom. Za razvod smo uporabili sistem Uponor Quick&Easy.

 

(Kliknite načrt razvoda, če ga želite povečati.)

 

Uponor Quick & Easy sistem spajanja
Uponor Quick & Easy sistem spajanja

1. Dvocevni radiatorski razvod s T-kosi

V primeru razvoda s Q&E T-kosi sami razdelilci niso potrebni. Zaradi večje grelne moči je potrebno uporabiti PE-Xa cevi dimenzije 16 in 20 mm. V praksi se tak sistem uporablja predvsem za manjša stanovanja ali poslovne prostore, kjer nista potrebni dodatna regulacija in centralni nadzor. Zaradi svoje enostavne izvedbe, je ta sistem med cenejšimi. Regulirati je mogoče le celotno stanovanje. Centralnega nadzora ni. V posameznih prostorih se temperatura regulira s pomočjo termostatskih ventilov na radiatorjih. Celotni sistem se da regulirati in zapreti, če med vertikalo in sistemom vgradite še ustrezno regulacijo in ventil.

 

2. Dvocevni radiatorski razvod z razdelilcem

V tem primeru ima vsak radiator svojo zanko. Ker ni potrebna velika grelna moč se lahko uporabijo PE-Xa cevi dimenzije 16 mm. Najpogosteje se tak sistem uporablja v eno stanovanjskih hišah ali poslovnih prostorih, kjer želite centralni nadzor. Prednosti tega sistema so v tem, da so ogrevalne veje ločene med seboj. Mogoča je dodatna regulacija. Ker je razdelilec s vso pripadajočo opremo vgrajen v razdelilno omarico, imate nad sistemom centralni nadzor. Če v vsako vejo vgradite še ventile, je posamezne veje mogoče zapirati. Ker je priključna moč posamezne zanke zelo majhna, so potrebne tanjše cevi in pa manjši pritisk v sistemu.
Slabost tega sistema je višja cena izvedbe.

STRAN

Credits

   Deep design ©2009

www.potopi.si